Kosztolányitól Borbély Szilárdig

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.

► Kulcsár-Szabó Zoltán: Jeltelen felhők között. Fejezetek a 20–21. század költészetének alakulástörténetéből. Ráció Kiadó, Budapest, 2022, 340 oldal, 3500 Ft

A tizenhárom tanulmányból álló kötet nagy részét szövegelemzések teszik ki, ugyanis poétikai, irodalom- vagy médiatörténeti összefüggések tárgyalására a szerző nem vállalkozik anélkül, hogy a szövegek grammatikai, retorikai, sőt, nem egyszer metrikai vonatkozásainak aprólékos számba vételével, türelmes hermeneutikai munkával megvizsgálná azok jelentésrétegeit. A Jeltelen felhők között olvasói nem számíthatnak gyors válaszokra. Olykor nagyon egyszerű megfogalmazások világítanak rá a kérdésfeltevések élességére. Így például Kosztolányi Boldog, szomorú daláról: „De mi is lehet ez a nem lelt kincs tulajdonképpen?” Tizenhárom oldallal később, miután Kulcsár-Szabó többek között bemutatja, hogy A mi házunk az előbb említett vers olvasatának tekinthető, így összegez: a kincs az az élet, mely csak akkor van, „ha nem őrzik kincsként”, vagyis ha nem összegzik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 12. szám, 2019. március 22.
LXII. évfolyam, 43. szám, 2018. október 26.
LXII. évfolyam, 32. szám, 2018. augusztus 10.
Élet és Irodalom 2023