MAGÁNÚTON

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.

Magyarország miniszterelnöke katonai repülőgépekkel jár hivatalos útjaira, s a program végeztével rendszeresen beiktat egy kis családi kirándulást is. Legutóbb kairói tárgyalásait követően fényképezték le az Orbán házaspárt Firenzében, majd Velencében.

Vannak országok, ahol az ilyesmivel nem tréfálnak. Rudolf Scharpingot, Németország akkori honvédelmi miniszterét 2002 júliusában Schröder kancellár javaslatára az államfő az úgynevezett „Mallorca-botrány” következtében mentette fel tisztségéből. Scharping tárgyalni utazott a Balkánra a Bundeswehr repülőgépével, majd ennek végeztével arra utasította a gép pilótáját, hogy ne Berlin, hanem Mallorca felé vegye az irányt. Itt nyaralt ugyanis a szeretője, akit a bulvármédia csak „a grófnő”-ként emlegetett.

A dolog hatalmas botrányt kavart. Schröder azonnal megvált miniszterétől, pedig ők már juso (ifjú szocialista) korukban is együtt látogatták a bonni kocsmákat, pártrendezvényeket és persze a jogi kar előadásait.

A hadsereg vezetése annyira felháborodott azon, hogy amúgy is gyenge teljesítményt nyújtó minisztere katonai géppel sietett pásztorórára, hogy azt fontolgatta, megtagadják tőle a búcsúkoncertet, a Zapfenstreicht. Németországban hagyomány, hogy a tisztségéről leköszönő kancellár és honvédelmi miniszter tiszteletére a hadsereg zenekara koncertet ad, mégpedig az ünnepelt kívánsága alapján. Bármit rendel, meghangszerelik és lejátsszák a Belvedere-palotában válogatott vendégsereg előtt. Eddig senkitől nem tagadták meg ezt a „takarodót”, végül Scharping tiszteletére is megszólaltak a hangszerek.

A katonai repülőgépek útvonalának rigorózus ellenőrzése német szokás lehet. Nálunk a vezérkarnak szeme se rebbent. Megszokták.

Megszoktuk. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024