Irodalom sajtban mérve

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.

► Szilágyi Zsófia Emma: Szonja. Helikon Kiadó, Budapest, 2022, 328 oldal, 3999 Ft

„Hogyan lehet a legintimebb titkainkat is megosztani egy olyan szülővel, akit hiába szeretnénk közel tudni magunkhoz, teljesen idegen nekünk?” – áll a már önmagában is problematikus kérdés a fülszövegben, a kitárulkozás létjogosultságáról pedig a regény sem győzi meg az olvasót. A szókimondó énelbeszélés üdítő frissességgel számol be a huszonévesek létélményéről, az apához való állandó visszakanyarodás azonban éppen ezt a természetességet töri meg. A levélforma kétségtelenül termékenyen hat a gyerekkori hiányérzet, valamint a későbbi talajvesztettség elbeszélésére, sőt, még a szexualitás provokációként történő beemelésének is teret enged („Ha mondjuk megtudtad volna, hogy lefeküdtem Mick Jaggerrel, felkapod a fejed?” – 5.); a spontán szadomazo-kaland vagy éppen a nekrofíliába torkolló szomszédlátogatás viszont már jóval nehezebben illeszthető be az apahiány narratívájába. A férfi által hátrahagyott angyalszobortól függő orgazmusról szóló jelenetek által pedig a regény már-már önmaga paródiájává válik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 6. szám, 2023. február 10.
Élet és Irodalom 2023