„Az emberi állapot Auschwitz”

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.

► Zsóka Debora Pathy: Joseph Beuys. Auschwitz Demonstration 1956–1964. Gondolat Kiadó, Budapest, 2022, 192 oldal, 20 000 Ft

Joseph Beuys 1958-ban részt vett azon a nemzetközi pályázaton, amelyet az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban állítandó emlékműre írtak ki, s amelyre 426 művész nyújtott be tervet. Beuys számára Auschwitz kulminációs pont volt. Az Auschwitz témájához készített műcsoport kapcsán mondta Caroline Tisdallnak a következőket:  "Ezek a munkák az én értelmezésem szerint nem azért keletkeztek, hogy a katasztrófát ábrázolják; jóllehet a katasztrófa élménye bizonyosan hozzájárult tudatos magatartásomhoz. Én azonban nem akartam illusztrálni, nem egy láger történéseit kívántam ábrázolni, hanem a katasztrófa lényegét és jelentését."

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 35. szám, 2023. szeptember 1.
LXVI. évfolyam, 41. szám, 2022. október 14.
LXVI. évfolyam, 37. szám, 2022. szeptember 16.
Élet és Irodalom 2024