NGARE NDARE

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 10. szám, 2023. március 10.

A Facebook kifürkészhetetlen algoritmusa hozott össze Balog Zoltán püspök úrral, akinek a profilja a minap felbukkant a képernyőmön. Az a gyanúm, hogy egy debreceni Facebook-oldal kötött össze minket, ugyanis Balog egykoron ugyanabban az épületben tanult, mint én.  A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumáról van szó, amelyik általános iskolaként is működött az 50-es években.   

Balog úr nyilvános fotói szerint igencsak szeret utazni.  Családi sítúra az unokákkal.  Talán Svájc? Vagy Franciaország?  Aztán egy másik fotó, február 19-i dátummal az unokákkal a Ngare Ndare rezervátumban, Kenyában.

Nocsak, a püspök úr szafarira vitte a családot Afrikába, a Kenya-hegy lábánál levő csoda-természeti parkba.

Pedig a hívő kálvinista ember elutasít minden felesleges költekezést, luxust, túlzott szórakozást.  Tavaly egy interjúban Balog püspök maga is az anyagi visszafogottság, a szerénység fontosságát hangsúlyozta, mert „nem kizárólag az anyagi jóléten múlik az ember boldogsága”.   Elmondta, hogy „a mi generációnk és a nyomunkba lépők még ismerik a vízmelegítés nyűgét, a büdös olajkályhát, amely mellett 18 fokban üldögéltünk. Szerényebben éltünk, a hit mégis boldoggá tudott tenni bennünket.”  És most a válság miatt „újból szerényebben fogunk élni, de ez jót tehet majd nekünk is, a világnak is”.

Majd lefoglalta a kenyai luxusszafarit a családnak.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024