TÖBB TISZTELETET!

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 9. szám, 2023. március 3.

Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné, hogy fogadják el Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, azonban a Fidesz–KDNP-frakció megosztott a kérdésben, komoly vita alakult ki a balatonfüredi frakcióülésen – közölte Kocsis Máté február 23-án. A Fidesz-frakcióvezető hozzátette: többen nem támogatják a két ország csatlakozását, mivel szerintük svéd és finn politikusok az elmúlt években durván, sokszor közönségesen sértegették Magyarországot. Ehhez képest most szívességet kérnek. A kormánypárti képviselők felkérték Kövér László házelnököt: küldjön delegációt Svédországba és Finnországba, hogy rendezzék a konfliktusos kérdéseket.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium már 2022.  július 14-én benyújtotta az Országgyűlésnek a svéd és finn csatlakozásról szóló törvényjavaslatokat. Októberben a kormány a folyamatban lévő társadalmi egyeztetéssel indokolta, hogy a kérdést miért nem vették napirendre. Egyeztetni a kormány egyik gondosan elrejtett aloldalán lehetett. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter október végén arról beszélt, hogy „jó eséllyel” még ősszel rábólinthatnak a NATO-bővítésre (Telex, 2023. február 23.). Több forrás szerint volt egy december 7-i parlamenti szavazási időpont (Szabad Európa, 2022. november 21.). A pillanatnyi állás szerint talán március végén voksolhatnak a honatyák és honanyák. Kérdés, hogy a finnek és a svédek mennyire lesznek bűnbánóak. 

 A 13 éve kormányzó Fidesz a KDNP-vel együtt olyan sokszínű, amilyen az általuk kiépített rendszer. Az Európai Unió mintademokráciájában teljesen életszerű, hogy a miniszterelnök javaslatát a képviselőtestületek alaposan megvitatják, majd elfogadását a vele egyet nem értők feltételekhez kötik. Gulyás Gergely február 25-i sajtótájékoztatóján azt mondta: a Balatonfüreden kialakult vita lényege az volt, hogy „több tiszteletet Magyarországnak!”

Egyszer arról is lehetne nemzeti konzultációt tartani, hogy elég tiszteletet kap-e Magyarország. A kormánytól már régóta tudjuk, hogy nem, de miért nem, és mennyi tiszteletet várnának el az emberek?  A szokott módon megfogalmazott, elgondolkodtató kérdésekkel felmérhetnék a magyarok tisztelet iránti igényszintjét. A borítékolható eredményt, mint a népakarat újabb megnyilvánulását, elküldhetnék Brüsszelbe.    

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 19. szám, 2023. május 12.
LXVII. évfolyam, 13. szám, 2023. március 31.
LXVII. évfolyam, 7. szám, 2023. február 17.
Élet és Irodalom 2023