NEHOGY ELVESSZEN

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 8. szám, 2023. február 24.

Manapság sokan gyűjtenek itt, Észak-Amerikában a „krízishelyzetben lévő kárpátaljai magyarok megsegítésére”.  Nemes dolog ez. 

Például itt van Szekeres Zsolt, a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (Hungarian Human Rights Foundation – HHRF) vezetője, aki Észak-Amerikában gyűjt.  A clevelandi Bocskai Rádiónak elmondta, hogy az adományok elköltését hozzáértő szakemberrel, Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőjével egyeztetik.

Ebben az a meglepő, hogy a kárpátalja.ma portál 2020. november 30-án azt írta, Brenzovicsot „magyarországi támogatásból megvalósuló fiktív szerződések megkötésével, kettős könyveléssel és pénzmosással” vádolják az ukrán hatóságok.  Az is furcsa, hogy az amerikai polgár Szekeres szervezete nem publikál auditált pénzügyi adatokat, pedig Amerikában ez a szokás.

Az Extra Hungariam Alapítványt a kanadai Vaski Gábor vezeti.  Ő is gyűjt, és 2023. április 1-re  a közkedvelt Edda Műveket hívta meg Torontóba, a legendás El Mocambo Klubba.

Azt írja a levelében, hogy „az adományok összbevételét és a jegybevétel egy részét az orosz–ukrán konfliktus által előidézett krízishelyzetben lévő kárpátaljai magyarok segítségére fordítjuk”,  majd hozzáteszi,  „a háború miatt fontos a körültekintő szervezettség, nehogy az adományt elkobozzák, vagy más módon elvesszen. Mi biztosítjuk, hogy adománya a megfelelő helyre kerül!”

Megnyugodtam.  De azért szerettem volna megtudni, kik is koboznák el az adományokat. És pontosan mire gondol, amikor azt írja, hogy a pénzek „más módon” is elveszhetnek?

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024