HOGY NÉZZEN (KI)?

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 8. szám, 2023. február 24.

A hatalom váratlan kihívással találhatja szembe magát, ha az ízlések vitájában a végső szót is ő szeretné kimondani. Íme egy példa.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata új Petőfi-szobrot kívánt állítani az egyik terére, ezért pályázatot írt ki. Az alkotó elkészítette a tervet, nyilván nem akart ő sem deszakralizáló, se demitizáló lenni, csak félretolta kicsit a megszokott, közhelyes romantikus ábrázolás sémáit.

A grémium által kiválasztott szoborterv, évforduló ide vagy oda, nem mindenkinek tetszett. Sepsiszentgyörgy polgármestere ezért kompromisszumra hajlott: „Meg kell találnunk azt a szűk keresztmetszetet, amit a szakma is elfogad, és az embereknek is tetszik.” Végül az eredeti terv módosítása mellett döntöttek.

Most lesz igazán nehéz a helyzet. Merre nézzen Petőfi bizakodva: Keletre vagy Nyugatra? Viseljen mentét, kitűrt gallérral, aminek semmi valóságalapja nincs, mert köztudottan Vahot „arculattervezői” találták ki Petőfinek, hogy különcnek tűnjön Pesten. Kancsóval a kézben – a bordalokra utalva – megint necces, hiszen köztudottan absztinens volt. Buborék nélküli ásványvízzel meg hogy néz ki egy forradalmár? Fel lett adva a lecke.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
Élet és Irodalom 2024