Medvetánc

VISSZHANG - LXVII. évfolyam, 7. szám, 2023. február 17.

Tévednek, akik szerint nem szabad messzemenő következtetést levonni a jászberényi polgármester-választás eredményéből. Nagyon is életbevágó (minden magyar állampolgár életébe vágó) következtetésre kellene jutni. Magyarországon a pártpolitikára épülő parlamenti demokrácia megbukott. Nem kicsit, nagyon. Lényegében teljesen.  Nem magától és nem is a magyar polgárok túlnyomó többségének akaratából történt, ami történt, hanem egy bűnszövetkezetként működő párt (illetve egy pártként működő bűnszövetkezet) hozta vissza (nem a proletár, hanem) a jobbágydiktatúrát. A sovinizmus és a feudális nosztalgia államvallássá tételével szerez négyévente jobbágyszavazatokat, és gyakorol minden korábbinál arcátlanabb kleptokráciát. Ezt a rendszert választáson legyőzni nem lehet, mert akkor is nyer, ha veszít. Jászberényről elmondhatjuk, hogy ott kisebbségben vannak a jobbágyok, és többségben azok, akik látják, hogy életükre nincsen befolyással, melyik párt kormányozza a városukat. Teljesen mindegy, hogy a jók vagy a rosszak. A hatalomba jutó pártok egyformán lopni akarnak. A jók szolidan, a rosszak gátlástalanul. A cél a média birtoklása és az országos hatalom. Ne legyünk igazságtalanok! Ne vegyük egy kalap alá a jókat és a rosszakat. A jók sokkal kevesebbet lopnak, és az ország szekerét Európa felé húznák, ha véletlenségből átmenetileg hatalomra jutnának. De az országot kormányozhatni egyelőre nincs esélyük.

Jászberény megmutatta, hogy az ottani polgárok megtalálták azt az embert, aki nem a pártjának akar dicsőséget, hanem a polgártársainak kíván jobb életet. Természetesen mindenki tudja, hogy ezzel a kormánnyal nem lehet megállapodni semmiben, tehát a polgármesternek igen nehéz dolga lesz. Látjuk – hiszen vannak városok, ahol ellenzéki pártok támogatják az „ellenzéki” polgármestert, és semmire sem jutnak, ha nem paríroznak a kormánynak. És persze, akárcsak a parlamentben, paríroznak rendesen. Az eredményt az egyik budapesti helyettes főpolgármester vágta a képünkbe: „megszűnt az önkormányzatiság”.

Azt elfelejtette hozzátenni, hogy „önkormányzatiság” nélkül nincsen demokrácia, demokrácia nélkül nincs szabadság. Márpedig városi polgárnak jobbágyként élni medvetánc. „[F]öl kéne szabadulni már!”

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024