PISZTOLY AZ ASZTALON

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 6. szám, 2023. február 10.

A múltban túlzónak tartottam azokat, akik az Orbán-kormány tagjait a maffiózókhoz hasonlították.  Elvégre az amerikai filmekből jól tudjuk, hogy a maffiafőnökök öltönyös, nyakkendős gengszterek, akik asztalra helyezett revolverrel tárgyalnak. A nyomaték kedvéért teszik ezt, mert a pisztoly az asztalon meggyőzheti az ingadozókat, biztosíthatja a megbeszélés sikerét.

Ilyesmit azért a magyar kormány tagjai nem tesznek.  Legalábbis a múltban nem tettek.

A Bloomberg január 31-én fényképes interjút közölt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel. Szóba került az elbocsátások ügye is, hiszen a miniszter kéthavi felmentési idővel felmondhat azoknak, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek. Az ellenzék tisztogatást emleget, de a miniszter megnyugtat. Hogyan is lehet ilyesmit feltételezni? Alaptalanok azok a kritikák, miszerint az átalakítás politikai indíttatású lenne.

A riporter a cikkben megjegyzi, hogy a miniszter szobájában levő asztalon fegyverek hevertek, egy revolver és két félautomata gépkarabély.  Sőt, az elegáns Szalay-Bobrovniczky hanyag félmosollyal pózolt is azokkal, ahogy a filmekben szokás.

A cikkből nem derül ki, hogy vajon a miniszter élesre töltött fegyvereket tart-e az asztalán, amikor riportereket fogad... De engem már az sem lepne meg.   

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 22. szám, 2024. május 31.
LXVIII. évfolyam, 21. szám, 2024. május 24.
LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.
Élet és Irodalom 2024