MAGYARUL IS!

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 5. szám, 2023. február 3.

Miután elnyomtam a Camel (teve) cigarettám és beültem a Škoda (kár vagy szégyen) kocsimba, a Blaupunkt (kék pont) autórádiómon éppen Varga Judit bejelentését ismertették. Varga Judit a Facebook-oldalán közölte, hogy január 22-től, azaz a magyar kultúra napjától a fogyasztóvédelmi hatóság a 2023-as ellenőrzési program keretében nyelvi vizsgálatokat indít. Az igazságügyi miniszter szerint a magyar nyelven kiadott sajtótermékekben, rádió-, illetve televízióműsorokban közzétett reklámokban az idegen nyelvű szöveget, néhány kivételtől eltekintve, magyarul is meg kell jeleníteni. Idézünk Varga Judit eredeti bejegyzéséből, és az elvárásoknak megfelelően zárójelben az idegen nyelvű szöveget magyarul is megjelentetjük:

„Idén ezen a szimbolikus (jelképes) napon kezdődnek a magyar nyelv védelmét szolgáló fogyasztóvédelmi ellenőrzések is.”

„A magyar nyelv nemzeti létezésünk legfontosabb megnyilatkozása, nemzeti hovatartozásunk kifejezője, kultúránk fundamentuma (alapköve).

A tárcavezető hozzátette, hogy a nyelvünk védelme, átörökítése az utódokra, nyelvi környezetünk épségének megóvása a mi közös felelősségünk. Rajtunk nem múlik!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
Élet és Irodalom 2024