MAGYAR ÚT

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 5. szám, 2023. február 3.

Orbán Viktor arról beszél: nekünk nem kell semmilyen csoportosuláshoz tartoznunk, nekünk a történelem magyar útját kell járnunk.

Vajon milyen az a magyar út? Históriánk Mohács óta katasztrófák sorozata, melyekbe az adott történelmi helyzet s vezetőink rossz döntései sodortak minket. Bukott szabadságharcaink, hibás szövetségválasztásaink s az ezek nyomán bekövetkezett világháborús vereségek, népirtások, az ország megcsonkítása, idegen hatalmak: Habsburgok, nácik, bolsevikok uralma – ezek melyike volt magyar út? Akadtak persze jobb periódusok is: a kiegyezés utáni fejlődés, a bethleni konszolidáció, a kádári felzárkózás és esélykiegyenlítődés, ám ezeket a kedvező külpolitikai helyzet tette lehetővé, s csak relatív javulást hoztak.

Ma itt a lehetőség, hogy tényleg előre menjünk: a világ legerősebb katonai és politikai szövetségi rendszerének tagjai vagyunk – ám Orbánnak éppen ez nem tetszik. Ő a nagy szuverén, maga akarja megoldani mindazt, amit csak nemzetközi együttműködéssel lehet. Orbán magyar útja láthatóan gazdasági válsággal, kivándorlással, elszegényedéssel, az ország kifosztásával, elbutításával és elszigetelődésével, a jogállam leépítésével jár együtt, hiába próbálja mindenért „Brüsszelre” kenni a felelősséget.

A magyarkodás a populista demagógia eleme, amiről nekem a trágár közmondás jut csak eszembe: magyar ...ggbe magyar ...sz. Bocsánat.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 6. szám, 2023. február 10.
LXVII. évfolyam, 4. szám, 2023. január 27.
LXVII. évfolyam, 3. szám, 2023. január 20.
Élet és Irodalom 2023