Ételek és törekvések

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 3. szám, 2023. január 20.

► Körner András: Jó lesz a bó­lesz. Magyar zsidó gasztrotörté­ne­ti tanulmányok. Magyar Ke­res­ke­delmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest, 2021, 247 oldal, 3000 Ft

A legtöbb családban a nagyszülők asztalának ízei – főként, ha az elbeszélések és tárgyak révén genealógiai mélységet is kapnak – a legtovább fennmaradó identifikációs elemek. Ezek egy-egy étel egykori tényleges kontextusán is túlmutatnak. Az étkezéshez kapcsolódó rutinok, mint például ételek sós vagy édes változatának készítése, összetevők használata vagy elhagyása, szintén nemzedékeken ívelnek át. Mindeközben az ételek kulturális kölcsönhatások, változó életmódok, közösségi ideálok és törekvések nyomait hordozzák magukon.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2023