A normális misztikus eszménye

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 2. szám, 2023. január 13.

► Máté Gábor és Máté Dániel: Normális vagy. Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban. Fordította Dési András György. Open Books Kiadó, Bu­da­pest, 2022, 592 oldal, 5599 Ft

A magyar nyelvű kiadás főcíme döntően eltér, egyenesen ellentéte az amerikaiénak. Míg a magyar felirat azt nyilatkoztatja ki, hogy „normális vagy”, addig az amerikai főcímben a „normális mítosza” szerepel, méghozzá a mítosz szónak abban a köznapi jelentésében, mely a fogalmat a babonával és a tévhittel azonosítja. „Miért csak mítosz a normalitás”, olvasható kérdőjel nélkül a bevezető címében. Lényeg, hogy más legyél. A szenvedélybetegséggel kapcsolatos mítoszok lerombolása, szól a 15. fejezet címe, kifejezve egyrészt a szerzők mítoszoszlató szándékát, másrészt pedig azt a meggyőződésüket, hogy normális dolog másnak, vagyis abnormálisnak lenni. A könyv zárófejezete az Egy mítosz trónfosztása címet kapta. A fejezet első sora leszögezi, hogy a normalitás ártalmas mítosz.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 33. szám, 2021. augusztus 19.
LXV. évfolyam, 30. szám, 2021. július 30.
LIX. évfolyam, 27. szám, 2015. július 3.
Élet és Irodalom 2023