Profán karácsony

PRÓZA - TÁRCATÁR - LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.

Tárcatár 2022 – a búcsú

TEMATIKUS PRÓZA-ÖSSZEÁLLÍTÁS

1992-ben, 30 éve indult az Élet és Irodalom Tárcatára. Széky János vezette akkor a prózarovatot, utána tizenöt évig Dérczy Péter. A hagyomány szerint minden évben három új szerzőt kérünk fel, hogy – Szív Ernő mellett – egy éven át, havi rendszerességgel írjon a „vonal alá”. 2022-ben Jenei Gyula, Kiss Noémi és Nagy Zsuka írásait olvashatták. Szívből köszönjük, hogy velünk voltak!

Jövőre három új szerzővel folytatja a Tárcatár négyesfogata. Hogy kik ők, maradjon a januári számok meglepetése.


Megöregedett bennem a március. Régen. Le is jegyeztem, nehogy elfelejtsem, ha belekapna a hajamba valami kósza tavaszi szél, s megbizsergetné a szívemet. Ha a „fák forradalma” mellett kitörne az embereké.

Amikor megöregszik bennünk a március, vagyis megöregszünk lélekben, akkor mindent másként látunk. Kicsit. Vagy nagyon. Megöregedni tulajdonképpen nem rossz dolog (áltatom magam, vagy nem áltatom), hanem természetes folyamat. Ha valaki nem öregszik, akkor már meghalt. Vagy öregszik ugyan a teste, de a lelke fiatal marad. Legalábbis azt hiszi. Esetleg mások is elhiszik róla. És hogy az milyen jó, mondják sokan. Én nem így gondolom. Vagy a fene tudja.  

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 49. szám, 2023. december 8.
LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
LXVI. évfolyam, 50. szám, 2022. december 16.
Élet és Irodalom 2024