RABOK VAGY SZABADOK?

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.

„Tízszázalékos pedagógus-béremelést tud megelőlegezni a kormány, amíg nem kapjuk meg a Magyarországnak járó forrásokat” – a hírt a tanárok évek óta tartó tiltakozása miatt hangulatjavító intézkedésként közölte a Belügyminisztérium.  A kormány azt is megígérte, „ahogy Magyarország megkapja a hazánknak járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus-béremelés következhet”.

Szinte ezzel egy időben látott napvilágot a hír, hogy a rabok havi munkadíját jövőre 20 százalékkal emelik. Januártól ez nem lehet kevesebb 66 600 forintnál, az óradíj pedig 383 forintnál – olvasható a Határozatok Tárában.

Elkerülendő a rosszízű megjegyzéseket, magam is úgy gondolom: az elítéltek tényleg méltánytalanul keveset kapnak a munkájukért. Még húsz év letöltendő büntetés után is nehéz az ott összegyűjtött pénzből emberhez méltó életet kezdeni. Ezért csak üdvözölni lehet, hogy a rabok méltatlanul alacsony keresetére a kormány felfigyelt, majd mindenféle társadalmi egyeztetés és a fogvatartottak tiltakozása nélkül is a sokat hiányolt szociális érzékenységéről tett tanúbizonyságot.   

Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy az uniós pénzekből – ha tényleg érkezik – a rabok is részesülhetnek-e. 

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 36. szám, 2021. szeptember 10.
LXV. évfolyam, 33. szám, 2021. augusztus 19.
LXV. évfolyam, 24. szám, 2021. június 18.
Élet és Irodalom 2024