Miért volt Sartre szemében szálka Proust?

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 50. szám, 2022. december 16.

Az a Sartre, aki korábban minden megszólalásában kíméletlenül ostorozta a kommunistákat, 1945 és 1952 között közel került a kommunizmushoz Részben ezzel magyarázható, hogy nyíltan ellenséges hangot ütött meg Prousttal kapcsolatban. Csakúgy, mint Flaubert-t és Baudelaire-t, szőröstül-bőröstül a burzsoá irodalom zsákutcájába terelte. Az 1945-ben Simone de Beauvoirral megalapított Les Temps modernes című, kifejezetten baloldali szellemiségű folyóirat beköszöntőjében Sartre Marcel Proust példáján leszámol a „burzsoá” irodalommal. Ahhoz, hogy megértsük, miért volt szálka Proust Sartre szemében, idézzük a beköszöntőben mondottakat az elkötelezett irodalomról: „Nem akarunk szégyenkezni, amiért írunk, és semmi kedvünk csak azért beszélni, hogy ne mondjunk semmit. Egyébként, még ha akarnánk, se tehetnénk meg: erre senki sem képes. Minden írásnak van értelme, még ha ez az értelem messze áll is attól, amit a szerző szeretett volna adni neki. (…) Minthogy az író semmiképp sem vonulhat félre, azt akarjuk, hogy szorosan kapcsolódjék a korához, amely egyedüli lehetősége: a kor őérte van, s ő a koráért.”

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 23. szám, 2024. június 7.
LXVII. évfolyam, 42. szám, 2023. október 20.
LXVII. évfolyam, 27. szám, 2023. július 7.
Élet és Irodalom 2024