CSALÓ NYUGGEREK

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 50. szám, 2022. december 16.

A kecskeméti önkormányzat közgyűlésének fineszes Fidesz-többsége jól odacsapott a nyugdíjas népségnek. Gyöngédebb kifejezéssel: nyakon csípte őket. Merthogy tömegesen visszaéltek. (Ez úgy is értelmezhető, hogy visszanézvést még éltek, de ma már alig.) Csaltak a kedvezményes, évi 4800 forintos parkolóbérletükkel. 

Mivel, tudvalevőleg, az idős emberek – a rájuk érvényes 40-50 százalékos infláció s az elvadult rezsiköltségek közepette – a kormány sikeres  gazdaság- és szociálpolitikájának haszonélvezői, a testület egy laza mozdulattal, január 1-jétől 150 százalékkal, azaz 12 ezerre megemelte e bérlet árát, mondván: a mihaszna nyuggerek – napi szükségleteik (gyógyszerek, far-hát, kenyér, krumpli stb.) beszerzése céljából – gyakorta átadják rozzant verdáikat családtagjaiknak, barátaiknak, akik így elfoglalják a fizetős helyeket a kávézókban, lottózókban, butikokban, bankfiókokban stb. sietős ügyeiket intézni akaró fiatalabbak elől. Vagyis: zajlik a belvárosban a nagyszámú, tudatos visszaélés.

A rendelet folytatását leírni is szégyellem (megalkotói és -szavazói helyett): az új bérlet megvételére regisztráció után az a 65 év feletti helyi lakos jogosult, akinek van vizsgáztatott autója (nevén vagy üzembentartóként), rendelkezik érvényes jogosítvánnyal (minek, ha például beteg vagy már 82 éves?), és bemutatja a bankszámlakivonatát, rajta 200 ezer forintnál kevesebb nyugdíjjal.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 29. szám, 2023. július 21.
LXVII. évfolyam, 28. szám, 2023. július 14.
LXVII. évfolyam, 22. szám, 2023. június 2.
Élet és Irodalom 2024