KIEMELKEDŐ

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 49. szám, 2022. december 9.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom közel kétmilliárd forint támogatást kapott külföldi magyaroktól, az Action for Democracy révén. Ebből az adományból az ellenzéki pártok nem részesültek a mozgalom vezetője, Márki-Zay Péter szerint, ezen pártok vezetői pedig azt nyilatkozták, hogy nem is tudtak a támogatásról. Gulyás miniszter hónapok óta azt sulykolja a kormányinfókon, hogy ez „a rendszerváltás óta eltelt időszak kiemelkedően legsúlyosabb pártfinanszírozási botránya Magyarországon”.

Arról még nem ejtett szót a miniszter, hogy a Fidesz folyamatos választási kampányát milyen változatos módokon, milyen bőkezűen támogatjuk mi, közpénzekből, a kormány intézkedései révén. Évente 100 milliárdos költségvetéssel működik a hírhamisító, az ellenzéket csak kivételes esetekben megszólaltató MTVA. A Miniszterelnöki Kabinetiroda – a propagandaminisztérium – 2015–2021 között közel 200 milliárdot költött „kormányzati kommunikációra” (a hvg.hu gyűjtése a zárszámadási törvények alapján). De ez sem elég: komoly stábot fizetve, influenszerként árasztja el gátlástalan, manipulatív bejelentkezésekkel az online teret több miniszter is – hiszen érdemi munkát amúgy sem végezhetnek. Több száz milliárd forintot kapott már a Mathias Corvinus Collegium, évente milliárdos vagy tízmilliárdos megrendelésekhez és támogatásokhoz jut a Megafon, az Alapjogokért Központ, a Századvég, a Nézőpont. Ennél is többe, közel 2000 milliárd forintunkba került a 2022-es választások előtti pénzeső: a gyermekesek szja-visszatérítése, a 13. havi nyugdíj és a 25 év alattiak szja-mentessége. Ezeket intézte magának a kormányunk, és persze azt is, hogy a kormányzásuk árát most újra megfizetjük a magas inflációval.

Ezek viszonylag könnyen összegyűjthető, a megértésükhöz különösebb mélyfúrást és elemzést nem igénylő tények. Azt viszont csak alapos mérlegeléssel lehetne hitelt érdemlően megállapítani, hogy ez a hazugság kiemelkedik-e Gulyás miniszter eddigi életművéből.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 41. szám, 2023. október 13.
LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.
Élet és Irodalom 2024