Bába a falu szélén

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.

► Dominika Madro: Szentélyek. Fordította Pénzes Tímea. Wo­man­press Kiadó, Pozsony, 2022, 302 oldal, 3200 Ft

Az egész regény tehát egyfelől a vágy/szerelem, másfelől viszont a szülés, termékenység (vagy éppen terméketlenség), körül zajlik, ami a szereplők számára nem kevesebbet jelent, mint magát az életet;  az ekörül forgó női tapasztalat mindenek felett áll, a vele kapcsolatos alaposabb tudás (a bábáké) egyfelől szentség, másfelől  marginalizált. A nő ebben az értelemben persze az univerzum közepére kerül, ami egyfelől tűnhet pozitívumnak is, másfelől viszont ez a szemlélet behozza azokat a sztereotípiákat is, amelyek őt biologikumként tételezik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVII. évfolyam, 15. szám, 2023. április 14.
LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.
Élet és Irodalom 2024