OPTIMIZMUS

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.

November 17-én került sor Budapesten a kormány által támogatott Diaszpóra Tanács éves ülésére. Az USA-ban, ahol én élek, a tanács regionális elnöke egy magabiztos Orbán-lojalista, Ms. Andrea Lauer Rice. Demokratikusan ugyan senki sem választotta meg a hölgyet, és sokan morfondírozunk azon is, hogy tulajdonképpen kit is képvisel önmagán kívül a Georgia államban élő asszonyság.

A miniszterelnök fogadást adott a résztvevőknek. Köszönetet mondott azért, hogy világszerte kiálltak Magyarország mellett, ami számomra nem kis meglepetést okozott, hiszen itt, Amerikában nem hallottunk arról, hogy magyar szervezet hatékonyan „kiállt” volna Orbánék politikája mellett.

Azt is kijelentette, hogy ugyan nem könnyű a világ magyarságának a helyzete, nehéz talpon maradni és észszerű politikát folytatni, de kormánya sikeres, és „a nemzetközi politikában most több szövetségesünk, több barátunk van, mint volt”.

Ez is meglepett, mert az idei ülésre kevesen, csupán harmincvalahányan jöttek el, ez töredéke volt a korábbi részvételeknek. Nyugaton ma inkább elkerülik a Budapestről küldött politikusokat és aktivistákat; már a fotózkodás is zsenáns velük. Talán az is kétséges, hogy jövőre megrendezik-e a tanács ülését.

Orbán viszont optimista. Szerinte kormánya a történelem magyar oldalán áll, és ott is marad!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024