VONATTAL KAPÁLNI

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.

2010 egy szép tavaszi délutánján ott állt a környék országgyűlési képviselője a pápai vasútállomáson egy piros Bzmot motorkocsi előtt, és a helyi tévé kamerájába nézve bejelentette, hogy újra megindítják a személyszállítást a kisbéri vonalon. Az újraindítást a falvak népének a termelésbe való bevonásával indokolta, mellyel a szárnyvonalat megszüntető „Gyurcsány-kormány” mit sem törődött. Utazott is a vonalon naponta nyolc-tíz ember egészen 2011 őszéig, amikor aztán a vidék igényeit mindig meghallgató Orbán-kormány megszüntette.

Egyszer lekéstem egy vonatcsatlakozást, így kénytelen voltam Csornán a Pápára induló „piroskára” felszállni. A 39 kilométeres távot megfontolt lassúsággal végigdöcögő vonat sok helyen megállt, egy Rába melletti településen kétszer is. Az első megállónál felszállt egy ember egy kis kapával. ­

– Megyek a szőlőbe – magyarázta az ismerősöknek, mielőtt leszállt a falu túlsó végén. Ilyenkor dologidőben munkával telik el a napja, épphogy eléri a délutáni járatot visszafelé.

Még jó, hogy jár a vonat.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
Élet és Irodalom 2024