Irodalmi ördögűzés

Válogatás Nádas Péter Rémtörténetek című regényének német nyelvű recenzióiból

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.

► Rémtörténetek. Fordította Hein­rich Eisterer. Rowohlt Kiadó, Ham­burg, 2022, 576 oldal, 30 euró

Olvasói már régóta tudják, mire képes Nádas: megállítja az időt és mikroszkopikusan megnyújtja, a XX. század mélyére ereszkedik, a kelet-európai történelem kollektív álmait és sebeit mondatok lüktető zuhatagában követi nyomon, szédítő elbeszélői labirintusokat épít ki, amelyekben egy egész korszak nyüzsgő képe válik láthatóvá. Ez több mint egy szerző életére elegendő lenne. (…) Kétségtelen, ez a sötét, vad és könyörtelen regény nem könnyű olvasmány. Fel akar kavarni és fel is kavar. Ambíciója messze túlmutat a magyar falusi élet  szociográfiáján: mélyen belemerül a kelet-európai kollektív tudattalannak és az értelmiség határátlépés és önmegsemmisítés iránti sötét vágyának rejtélyes összefüggéseibe. Nádas a jelenlegi történelmi eseményekben pontosan ezt a tendenciát véli látni, amit felvilágosult lelkünk túl sokáig nem volt hajlandó tudomásul venni. (Iris Radisch: Világ félhomályban. Zeit online. 2022. október13.)

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024