Modern kori babonák

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.

► Szőcs Petra: A gonosz falu legszebb lakói. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 80 oldal, 2499 Ft

A hajókórház mint meghatározó helyszín, tekinthető a kötet mozgó középpontjának. Egyszerre menedék és lélekvesztő, remény és veszély, szimbólumként magában hordozza a betegek kitaszítottságát, számkivettségét. A versek alapélménye az izoláció, az olykor kívülről kényszerített elzárkózás vagy a belülről fakadó menekülési vágy, az emberek egymástól való félelme. Nagy erénye a kötetnek, hogy nem éri be a közelmúlt eseményeinek, akár tragédiáinak előszámlálásával, sehol nem fut üres közhelyekre. Nem von le következtetéseket, nem fogalmaz meg intelmeket, sokkal inkább arra törekszik, hogy megmutassa az általánosban az egyedit, utalások bonyolult rendszerével felvillantsa a személyes sorsok, kapcsolatok könnyen azonosulható pontjait.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
LXVII. évfolyam, 10. szám, 2023. március 10.
LXVI. évfolyam, 31. szám, 2022. augusztus 5.
Élet és Irodalom 2024