Kezdés és újrakezdés

Brandenstein Béla kétszeres karrierépítése

PUBLICISZTIKA - LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.

A Trianon utáni időszak, valamint az 1945-öt követő évek értelmiségi karrierlehetőségeinek vizsgálata több esetben is sajátos felfedezésekre vezethet. Ez különösen igaz, ha az előbbi esetében figyelembe vesszük az áttelepülések következtében minden szakmában egyszerre jelentkező túltengést és a korabeli Magyarország lehetőségeit, míg az utóbbiban a kommunista ideológia kelet-közép-európai térnyerését, ezzel egy időben pedig a jobboldali értelmiség a tudományos életből történő kiszorulásának tendenciáját. A Horthy-korszakban a filozófusi pályát választók közül az egyik legérdekesebb báró Brandenstein Béla (1901–1989) sorsa, aki előbb Budapesten, később Saarbrückenben építette fel karrierjét.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 13. szám, 2023. március 31.
LXVI. évfolyam, 33. szám, 2022. augusztus 19.
LXV. évfolyam, 31. szám, 2021. augusztus 6.
Élet és Irodalom 2024