Izland, a mély archaikum világa

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.

Izland a legfiatalabb földdarab ezen a világon, egy vulkánkitörésnek köszönhetően emelkedett ki a tengerből, története 64 millió évvel ezelőtt, az Atlanti-óceán mélyén kezdődött, a legrégibb izlandi sziklatömb mindössze 16 millió esztendős – mi ez a Föld 4,5 milliárd és az óceánok élővilágának 500 millió éves történetéhez képest? Magzat tehát ez a sziget, s ami miatt mélyen archaikus benyomást kelt, az az, hogy a Földgolyó régmúltjába enged bepillantást, a Föld keletkezése és őskora látszik a geológiai formákon, a 200 vulkánkúpon – amelyek közül 130 még ma is aktív és bármikor kitörhet, a még most is dermedő –, tengerszerű lávamezőkön, a gejzíreken, iszapfortyogókon, gőzgomolyokon és a változatos formájú zuhatagokon. Ez a Magyarországnál nem sokkal nagyobb sziget itt és most formálódik, olyan, mintha mozgásban volna. A zordon időjárás is ezt a fortyogást, alakulást, a teremtés drámáját hangszereli – mintha a genezis játszódna le a szemünk előtt.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 41. szám, 2022. október 14.
LXVI. évfolyam, 32. szám, 2022. augusztus 12.
LXV. évfolyam, 23. szám, 2021. június 11.
Élet és Irodalom 2023