ÜDVÖZLET MOSZKVÁBÓL

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.

Mindennél többet mond a moszkvai magyar nagykövetség honlapjának első oldala: „Magyarország kormánya úgy tekint Oroszországra, mint az egyik legfontosabb nemzetközi partnerére. Magyarország Moszkvai Nagykövetségének célja az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok fejlesztése mindenekelőtt a külkereskedelem, az energetika, a kultúra, az oktatás, a sport, valamint a tudomány és technológia, az űrkutatás területén.

A pragmatikus magyar–orosz kapcsolatrendszer fókuszpontjában a kölcsönös érdekeken alapuló gazdasági együttműködés fejlesztése állt. Az energetika mellett a magas szintű találkozók kiemelt témája a projektalapú üzleti együttműködés. Az ágazatokat tekintve elsősorban a mezőgazdaság-élelmiszeripar, a gyógyszer- és egészségipar, a járműgyártás, ICT-szektor, a bank- és pénzügyi szféra dominál. A magyar vállalatok felismerték, hogy befektetésekkel, helyi gyártás megszervezésével lehet tartós piaci pozíciót elérni. Áttörést jelent, hogy az utóbbi időszakban elindult az első közös, harmadik piaci »zászlóshajó« projekt: az Egyiptomi Államvasutaknak történő személyvagon-szállítási program, amelynek értéke meghaladja az 1 Mrd eurót.

Hatékonyan működnek a közös intézményes platformok: a Magyar–Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) és a Magyar–Orosz Régióközi Együttműködési Kormányközi Bizottság (REB). Folytatjuk a nyitást az orosz régiók felé, gazdasági együttműködési megállapodások előkészítését. 2019 decemberében megkezdte működését a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodája.”

Mindezt 2022. november 6-án.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 18. szám, 2022. május 6.
LXVI. évfolyam, 14. szám, 2022. április 8.
LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.
Élet és Irodalom 2024