A priváttól a közösig

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.

► Horváth Eve: Privát idegenvezetés. Kalligram Kiadó, Budapest, 2022, 144 oldal, 2990 Ft

A Privát idegenvezetés kötetcím épp azért telitalálat, mert pontosan jelzi, hogy a könyv koncept-kötetnél talán kevesebb, de több a szerző verseinek puszta gyűjteményénél. Valóban egyfajta beavató séta az életanyag berendezte térben. „A diófa árnyékában rég betemetett kút, / ami most kerti asztal. barátom, kerülj / beljebb” – így szólnak a kötet utolsó mondatai, miközben az olvasó, aki végighaladt a versek kijelölte úton, immár meglehetősen plasztikus képet alkothatott arról, hogy mi rejlik a betemetett kút mélyén. A tekercs című vers például keresetlen keserűséggel beszél erről: „ki tudja, mi / az igazság, a titkok úgy lapítanak, mint karlendítésre / rémülő kutyák, az én családom adattalan, nem lehet / dokumentálni, mint ahogy felesleges rekonstruálni / apám halálát is, in the forests of the night”.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 19. szám, 2019. május 10.
LXIII. évfolyam, 19. szám, 2019. május 10.
LXIII. évfolyam, 17. szám, 2019. április 26.
Élet és Irodalom 2022