ÉLŐ NÉP­MŰVÉSZET

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.

Aki azt hiszi, hogy ma már nem születnek új közösségi játékok, az nagyot téved. Az egyik modern össznépi szórakozást például tömegek űzik. Mivel jól illenek a kormány filozófiájába, ezért komoly összeggel finanszírozza is fennmaradását.

Talán a legnépszerűbb formájának az a neve: sapka-játék. Röviden a szabályokról. Az egyik résztvevő azt hallja folyamatosan mindenhol, hogy bizonyos termékek árát garantáltan és tartósan alacsonyan tartják, és ennyiért meg fogja találni kedvenc boltjában. A játék másik fontos résztvevője a boltvezető, aki utasításba adja, hogy bizonyos napokon egyáltalán ne tegyen ki a polcfeltöltő olcsó tejet, olajat, csirke far-hátat a polcokra. Máskor maximum két kartonnal, lehetőleg ne a megszokott helyére, hogy indulhasson a kincsvadászat. Mint minden játéknál, itt is kialakultak az idők folyamán szokások és ismételgetett mondókák. Népszerű és gyakran használt például a „Nem kaptunk” és a „Sajnos kifogyott”. Az első csoport aktivistái a nyugdíjasok, akik a sikerhez vezető több taktikát is kidolgoztak már. Riadóláncot szerveznek például, hogy levadásszák egymás elől az épp kikerült terméket. A délután érkezőknek eleve nincs esélyük. A stratégiai játék másik bevált formája az, hogy a ravasz ellenfélnek arra a lépésére, hogy limitálta az egy főnek egyszerre megvásárolható termékmennyiséget, telefonon lerendelik a kasszához a még nem mozgásképtelen, de többnyire ágyban fekvő rokont. A találékonyság hungarikum.

A boltvezető persze tudja, hogy a többi áru megemelt árával – amit a nem létező helyett találnak a lúzerek – bőven megtérül a vesztesége. Ezért a pénztárnál elhelyeztet Örkény-egyperceseket, a magyar neorealizmus legaktuálisabb alkotásait, hogy a várakozók, ha nem veszik is meg, elüssék lapozgatásával az időt. Sőt már megrendelték a gyerekeknek szánt hímzett „ársapka” fel­iratú fejfedőket is, a pénztár melletti polcokon lesz a helyük. Tuti üzlet.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
LXVI. évfolyam, 42. szám, 2022. október 21.
LXVI. évfolyam, 40. szám, 2022. október 7.
Élet és Irodalom 2022