Gradus ad Parnassum

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.

► Stachó László: A zongoraművész Bartók – modellek és ideálok. Balassi Kiadó, Budapest, 2022, 345 oldal, 4200 Ft

Stachó munkája a zseniális zeneszerző zongoraművészi útját, a hangszerességnek a tanári munkával is egybefolyó fejlődését, elágazásait és személyes sajátosságait követi a fennmaradt tudományosan értelmezhető dokumentumok alapján. Mit jelent ez? Először is Bartók hozzáférhető eredeti felvételeinek ma már professzionálisan mérhető és elemezhető vizsgálatát. Előadóművészi elképzeléseit a lehető legrészletesebben megmutató pedagógiai és művészi célú kottaközreadásainak elemzését, minuciózus közreadói bejegyzéseinek számbevételét és e kiadványok összevetését a késő XIX. századi és a XX. század eleji (korabeli) kiadványokkal. A hangversenyeihez, zenészpartnereihez köthető dokumentumok, személyes emlékek vizsgálatát. És persze növendékeinek visszaemlékezéseit.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 36. szám, 2022. szeptember 9.
LXIV. évfolyam, 6. szám, 2020. február 7.
Élet és Irodalom 2022