Határon innen és túl

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.

► Patak Márta: Fronthatáron. Sco­lar Prím sorozat. Scolar Kiadó, Bu­da­pest, 2022, 165 oldal, 3975 Ft

A Fronthatáron drámai jelenetezése, visszafogottsága és tömörsége példamutató. Végig (és az olvasási időn túl is) képes fenntartani a feszültséget. Még egy ilyen írást találtam a kötetben, a „görögországi erdőtüzek áldozatainak” ajánlott Visszaszámlálást. Megrendítő olvasmány. Kár, hogy ezek szövegalkotási ökonómiája nem érvényesül a kötet minden írásában. Az énelbeszélők jó része elég sokat fecseg, s van, hogy indokolatlanul. A Lex Higuita korosodó színésznője például a bepasizását meséli el, de szövege jó ideig úti jegyzetnek hat. A kocsija lerobbant, stoppolt, felvette egy nála húsz évvel fiatalabb, focirajongó férfi, ő pedig a férfi helyett a dunántúli tájakban gyönyörködik, s az autójavítás gondja helyett a talaj kizsigerelésén s a völgyhidas öngyilkosságokon töpreng. Ám mire Pestre érnek, a két magányos szív egymásra talál, az útirajzból love story kerekedik. Úgy vélem, a szerző, aki sokszor megjárhatta az utat Kaposvár és Pest között, a maga megfigyeléseit és reflexióit ajándékozta hősének, csak épp annak lelkiállapotával, sztorijával és beszédhelyzetével nem kalkulált (hogy kinek is mesél először jelen, aztán múlt időben).

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 35. szám, 2022. szeptember 2.
LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.
LXVI. évfolyam, 17. szám, 2022. április 29.
Élet és Irodalom 2022