KÁNAÁN TANUSZODA

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.

A győri polgármesterről sok fotó készül aktív ténykedését illusztrálandó. Ezeken egy közös elem mindig van: V betűt formáz két ujjával. Nyilván arra a párhuzamra céloz ezzel, ami az ő pályája és a szárnyaló madarak repülési alakzata közt felfedezhető.

A város uszodáit például szeptember 15-én röptében egy laza mozdulattal záratta be, minden más polgármestertársát határozottságban messze megelőzve ezzel. Először úgy kommunikálták, hogy karbantartást végeznek. Aztán kiderült, hogy a vezetőktől hatékony javaslatokat kért előtte a spórolásra, de ekkora tereket befűteni olcsón lehetetlen. Nem sok esélyt kaptak. Lehet, hogy érdemes lett volna konzultálnia Sopron, Komárom, Pannonhalma vezetőjével, hogy erre ők milyen megoldást találtak. Az elégedetlen győriek és gyerekeik tehát továbbra látogathatták az uszodát, mert a megszokott edzést nem voltak hajlandóak feladni, hogy ne kelljen a szívcentrumra szorulniuk idő előtt.

„Tényleg akkora tragédia a folyók városában, hogy bezártuk az uszodákat?” – replikázott ispáni hévvel először az elégedetlenkedő bérletesek és szülők kritikájára. De érezhette, hogy nem ez a legelegánsabb és leghatékonyabb érv, mert most – november 6-tól, ráadásul az első nap ingyenes (!) – a külső fedett sátras medencébe nagyvonalúan „visszaengedte” a köznépet. Eddig ide csak a sportolók járhattak, legyen a sok elégedetlenkedőnek egy jó napja.

Hogy néz ki a happy end a valóságban? Mint a Balaton-átúszás, ahol a „Hosszúkatinkák”, a pici unokák és az edzett és fitt nyuggerek mellett lehet úszni. Csak ott azért akad hely mindenkinek. Itt mostantól a 25 méteres medence néhány sávján osztozkodhat az, aki ilyen nyakas. Ha a madarak is lehetőséget látnak benne és erre veszik az irányt, remek fotókat készíthet majd, akinek épp nem jutott hely.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.
LXVI. évfolyam, 42. szám, 2022. október 21.
Élet és Irodalom 2022