SÜRGŐS

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.

Régen voltak az expresszlevelek, lettek aztán belőlük – szépen, magyarosan – elsőbbségiek. Ha az ember úgy gondolta, fontos, hogy egy hír vagy számla gyorsan eljusson a címzetthez, így adta fel. Többe került egy kicsit, de másnap már kézbesítették is.

Ez meg fog változni. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvényjavaslata alapján költségkímélési okokból az elsőbbségi leveleket a feladást követő második munkanap végéig kell csak kézbesíteni. Egy hosszú hétvége esetén így a küldeményt a címzett akár egy hét múlva kaphatja csak kézhez. Az indoklás szerint azért nincs szükség a gyorsaságra, mivel az emberek amúgy is ritkán küldenek levelet, elsőbbségit pedig még ritkábban.

A teológus-szociológus végzettségű politikusnak tehát sikerült felfedezni a közvetlen összefüggést egy esemény előfordulásának gyakorisága és elintézésének sürgőssége között. Javaslom az ötlet kiterjesztését az egészségügyre is. Költségkímélési okokból szüntessék meg a kórházak sürgősségi osztályait, az emberek amúgy is ritkán kerülnek be ezekre. Elég a beszállított betegeket a második munkanap végéig ellátni. Már azt, aki megéri.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
Élet és Irodalom 2024