Maximalizál? Ez a minimum!

VISSZHANG - LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.

Egymásra hasonlító vagy könnyen felcserélhető szavak hibás használatát a művelt közvélemény nagy felhördüléssel vagy gúnyos kacajjal fogadja. Ha például a nappaliból átmegyek a szomszédos helységbe (értik, helységbe, és nem helyiségbe! Oh, mi borzalom!), vagy ha folyt a füst és fojt a víz a csapból, akkor kiírtam magam az úri társaságból. Más, fentieknél jóval kockázatosabb, mert ellentétes jelentésű szavak rossz használata viszont egyre gyakrabban fordul elő a nyilvánosságban. Senkinek nem tűnik fel (na jó, nekem, de úgy látszik, rajtam kívül senki másnak), amikor lelkiismeretes, felkészült, szakmai értelemben profi televíziós műsorvezető(nő) következetesen felcseréli a maximál és a maximalizál igéket. 

Nem tenném szóvá, legalábbis nem itt, ha most nem találkoztam volna az ÉS-ben is ezzel a hanyag szóhasználattal az általam nagyra tartott Losoncz Miklós múlt heti, Uniós földgázpiac és földgázárak című cikkében (ÉS, 2022/44., november 4.). Azt írja, hogy az Európai Tanács ajánlásában egyebek közt „a gázárak maximalizálását [sic!] célzó ideiglenes keretrendszer kidolgozásáról van szó. Ez várhatóan a földgázfelhasználás növekedése nélkül segíti mérsékelni a villamos energia árát” stb. 

Az Európai Tanács nyilván nem a gázárak maximalizálását, értsd: az elképzelhető legmagasabbra emelését ajánlotta (ezt az oroszok egyébként maguktól is megtették), hanem ellenkezőleg, az árak maximálását, vagyis annak a maximumnak a megállapítását, aminél magasabbra a gáz ára nem emelhető. 

A két szó pont egymás ellentétét jelenti, nem mindegy tehát, melyiket használjuk. A vállalkozó maximalizálni törekszik a profitját, a pártok a választásokon a szavazatok maximalizálását tűzik ki célul. A jakobinus diktatúra egyik első intézkedése az árak és a bérek maximálása volt, és aki ez ellen vétett, annak a testhosszát is maximálták egy fejhossznyival alacsonyabban, mint amekkora addig volt. 

A minimalizál – minimál szavaknál is hasonló jelentéseltérést tapasztalunk. A kockázatot minimalizálni próbáljuk, ám minimálbért kapunk a munkánkért, ami nem sok, de aminél kevesebbet nem adhat a munkaadó. 

Nos, azt hiszem, kimaxoltuk a témát.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 33. szám, 2023. augusztus 18.
LXVII. évfolyam, 13. szám, 2023. március 31.
LXVI. évfolyam, 37. szám, 2022. szeptember 16.
Élet és Irodalom 2024