Bulgakov „védelmében”

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.

Ha felidézzük Nyikolka eltökéltségét, hogy megtalálja annak az ezredesnek a családját, aki megmentette az életét, egyben sajátját adta azért a hatalomért, ami őt cserben hagyta – mondhatjuk, irracionális tett, Bulgakov mégis joggal gondolhatta azt, hogy az emberélet több mint az életben maradás ösztön vezérelte kiútkeresése. Ney-Tours ezredes családjának elmondja Nyikolka az eseményeket, miként halt meg teljesen magára maradva és feltartóztatva Petlruja lovasait. A regény itt az időt visszaforgatva felidézi a tettet, hogy lássuk az értelmét. A hős halott, hősi halott! De a már megtörtént és az éppen zajló eseménysor úgy íródik egymásra, hogy Nyikolka most maga is férfivá válik (278.), s még azt is kiállja, hogy mint túlélőre tekintenek rá – ezért vállalja, hogy az ezredes húgával megkeresik a halottasházban a tetemet: „Anya szinte eszét vesztette az utolsó három nap... – suttogta Ney húga. Megint hátravetette engedetlen hajtincsét, és semmibe vesző tekintettel keresztülnézett Nyikolkán. – Különben megbolondult most az egész világ” (279.).

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 36. szám, 2023. szeptember 8.
LXVII. évfolyam, 35. szám, 2023. szeptember 1.
LXVII. évfolyam, 15. szám, 2023. április 14.
Élet és Irodalom 2024