Lengyel lehallgatás, orosz szál

PUBLICISZTIKA - LXVI. évfolyam, 44. szám, 2022. november 4.

2022 októberében újabb belpolitikai botrány pattant ki Lengyelországban. A Newsweek Polska nemcsak hogy felmelegítette azt a 2014-es lehallgatási botrányt, amely megrázta Lengyelországot, és – minden valószínűség szerint – megkönnyítette a következő évben a Jog és Igazságosság (PiS) választási győzelmét, hanem azzal állt elő a tekintélyes liberális hetilap: a 2013 júliusa és 2014 júniusa között vezető lengyel politikusokról és üzletemberekről készített felvételek az orosz titkosszolgálatok kezében kötöttek ki. Egy évvel a soron következő választások előtt az ügy több mint kellemetlen az azóta is kormányon lévő PiS (és a lengyel jobboldal) számára – de ezen túl az egész politikai elitet súlyos kérdésekkel szembesíti. A veszély: az ország esetleges politikai bénultsága.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 33. szám, 2022. augusztus 19.
LXVI. évfolyam, 6. szám, 2022. február 11.
LXVI. évfolyam, 2. szám, 2022. január 14.
Élet és Irodalom 2023