ELNÖKI VIZIT

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 44. szám, 2022. november 4.

Megunták a fiatalok a packázást. Az élőláncok erről árulkodnak, meg a hatalomnak és az ellenzéknek egyszerre küldött ironikus üzenetek is: „Nem Feri küldött”, „Nem Gyuri bá’ szervezett be”.

Novák Katalin úgy érezte, demonstrálnia kell, mennyire érzékenyen figyel az eseményekre. Nem írt biztató üzenetet, nem fejezte ki megértését személyesen, hanem meghallgatta egy az oktatás ügyében szerinte autentikus szervezet vezetőjét. Az a neve, hogy Nemzeti Pedagógus Kar, a hatalom gründolta, hogy fedőszerve legyen az elmaradó egyeztetéseknek. A propaganda szereti, mert nagy számokat lehet emlegetni vele kapcsolatban. Megalakulásakor mindenkit kötelezően „beléptettek”, kilépési lehetőség pedig – például azoknak, akiket oktatónak minősítettek át közben, és már nem közalkalmazottak – nincs. Vezetője egy győri gimnázium igazgatója, ennek az iskolának a tanárai és tanulói szintén tartottak demonstrációt a városközpontban.

A diákok is biztosan szívesen beszélgettek volna az elnök asszonnyal a jövőjükről, mert világos elképzeléseik vannak. Ha meghallgatja őket, precízen elmagyarázták volna, hogy miért nem létezik illiberális demokrácia. Csak demokrácia van, melynek ők is részesei akarnak lenni – akár tetszik ez a hatalomnak, akár nem.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 2. szám, 2024. január 12.
LXVII. évfolyam, 22. szám, 2023. június 2.
LXVII. évfolyam, 14. szám, 2023. április 6.
Élet és Irodalom 2024