MINDEGY, CSAK ÁRTSON

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 43. szám, 2022. október 28.

Az oktatási hivatal, becenevén KLIK nélkül üresebb lenne az élet az iskolában. Honnan tanulnák meg a gyerekek a rosszindulat (főtárgy), a kegyetlenkedés és a kicsinyes bosszúállás (melléktárgyak) elméletét és gyakorlatát? Emlékezzünk a makói testnevelő tanárra, aki járvány és karantén idején humoros, önironikus videóban, vasalódeszkán demonstrálva tanított úszni. A helyi KLIK azonnal kapcsolt: „nem szórakozni járunk iskolába!” E mottó jegyében eltiltotta a tanárt a saját óráitól – vajon mi lett a sorsa Makón a mindennapos testnevelésnek? Ráadásul a modern, pozitív hozzáállású pedagógia jegyében szadisztikus és megalázó feladatot is kapott a tanár úr: az összes betiltott foglalkozás óravázlatát be kellett nyújtania a hivatalba. Aligha kétséges, hogy ott egy illetékes mindet gondosan elolvasta, és szakszerű bírálatban részesítette.

A közös tanár-diák-szülő tüntetések hatására új, árnyaltabb tartalmat kapott a KLIK ars poeticája, az „ártani, ártani, ártani!” hármas jelszava. Iránymutató lépés a közoktatás teljes megszüntetése felé a renitens Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnázium eltiltása az egyik bilingvis osztály indításától. Erős érvek szólnak a tilalom mellett. 1. az iskolában többszörös a túljelentkezés; 2. az intézmény nyíltan szembeszáll Parragh oktatásguru koncepciójával, és fennen hirdeti, hogy az egyetemre készíti fel a diákságot; 3. velünk szövetséges ellenségeink nyelvét (német, angol) kiemelt óraszámban tanítja; 4. vélhetően az áruló nyugatnémet és nyugatangol nyelvváltozatokat preferálja, nem törődve a keleti nyitás eredményes politikájával.

Felkészül a kenyér- és zsemleforgalmazástól eltiltott pékség, a zenéléstől eltiltott zenekar, az utasszállítástól eltiltott közlekedési vállalat és – bízunk benne – a mindentől eltiltott, reményteljes ifjúság.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 3. szám, 2023. január 20.
LXV. évfolyam, 44. szám, 2021. november 5.
LXV. évfolyam, 15. szám, 2021. április 16.
Élet és Irodalom 2023