Legendahántás

avagy kis továbbképzés magyartanároknak a XIX. század magyar irodalmából

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 40. szám, 2022. október 7.

Különösen örültem annak, hogy eme adatgazdag és ugyanakkor szellemes irodalomtörténeti felvilágosítás hasznosítja a nőirodalmi kutatások eredményeit is, (például Gyimesi Emese Szendrey Júlia-kutatásait) sőt egy elemzés erejéig a női nézőpontot is tekintetbe véve nyújt újszerű, a korábbi verziókhoz képest pontosabbnak tűnő elemzést. Ezt a fegyvertényt annál is inkább kell értékelnünk, mivel a hazai közoktatási kánon olyan örökzöld darabja esetében teszi ezt, mint amilyen az Ágnes asszony. Én magam is többször éreztem már mindenféle bírósági tárgyalásos drámajáték és egyéb pedagógiai kísérletek dacára, hogy többet nem bírok már Ágnes asszony-elemzést olvasni, hallani, 25 év alatt ki sem számolom, hányszor volt ebben részem. Most újra kedvem támadt a témát tanítani.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024