RONTÓPÁLI ÜZEMMÓD

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 40. szám, 2022. október 7.

A Belső-pesti Tankerületi Központ megszüntette néhány kölcseys tanár munkaviszonyát, köztük egy harminc éve a pályán levő matematika–kémia szakosét. Megritkították hát az amúgy is csekély számú természettudományos képzettségű pedagógusok sorait. Ezzel a KLIK végleg átállt rontópáli üzemmódra. Újságírói kérdésre döntésüket úgy indokolták, hogy a pedagógusok figyelmeztetésük ellenére is folytatták „jogszerűtlen cselekedeteiket”, tehát az oktatásügy kétségbeejtő helyzetére figyelmeztető egynapos sztrájkjaikat.

A tanár úr elmondta: negyedikes diákjai próbálták lebeszélni a sztrájkról. Úgy érveltek, ki készíti őket fel matematikából és kémiából az érettségire, ha őt „kirúgják”. Ez nemcsak azt mutatja, hogy néha a deresedő hajú pedagógus forróbb fejű diákjainál, de azt is, milyen pontosan tudják ezek a kamaszok, kiket szolgálnak az iskolaügy legmagasabb polcaira ültetett tisztviselők. Hát nem őket.

Rontó Pál egyébként – Gvadányi József egyik művének a hőse –, bár égetni valóan rossz gyerek volt, felnőtt korára megjavult, és derék katonává vált. Ezt a kamaszkorba lépő KLIK hivatalnokairól nehezen tudom elképzelni.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024