Szávó és tsai

KÖNYVKRITIKA - KETTEN EGY ÚJ KÖNYVRŐL - LXVI. évfolyam, 39. szám, 2022. szeptember 30.

► Ketten egy új könyvről – Kiss Ottó: A Kék Oroszlán bezár. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2022, 275 oldal, 4299 Ft

A Kék Oroszlán bezár az életmű válogatott darabjait közlő, reprezentatív kötet; a belső címlapon szereplő paratextus is jelzi, hogy a kiadvány „válogatott és új novellák” sorát (tehát a szerző által leginkább sikerültnek tartott elbeszéléseket) foglalja magába. A gyűjteményes jelleg ellenére a Kék Oroszlán – a témaválasztást és a poétikai megformáltságot tekintve is – nagyfokú egységességet mutat. A novellák jelentős része a rendszerváltás körüli időszakban és a kétezres évek vidéki Magyarországán játszódik. Átgondolt szerkesztői koncepcióra vall, hogy e jellegadó írások (például a privatizálást követő hatalmi visszaélésekről szóló Patkányirtás, a szimatszatyros srácok önpusztító éjszakáján megesett abúzust leíró Mobil vagy a leszakadó vidék hiteles látleleteként is értelmezhető Zizi néni) javarészt a kötet első, fajsúlyosabb részében kaptak helyet.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 34. szám, 2023. augusztus 25.
LXVII. évfolyam, 22. szám, 2023. június 2.
LXVI. évfolyam, 23. szám, 2022. június 10.
Élet és Irodalom 2024