DÍJAZOTTAK

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 39. szám, 2022. szeptember 30.

Amikor 2012-ben a 84 éves Nobel-díjas Elie Wiesel holokauszt-túlélő visszaküldte Amerikából kormánykitüntetését, nyilvánvalóvá vált, hogy az Orbán-kormánynak lépnie kell. 

Wiesel felháborodottan nyilatkozott arról, hogy Kövér László házelnök, Szőcs Géza volt államtitkár és Vona Gábor Jobbik-elnök részt vett azon a szertartáson, amelyet Nyírő József, a nyilasparlament egykori tagja tiszteletére rendeztek. Gyalázatosnak nevezte, hogy a házelnök olyan eseményen jelent meg, amelyen „a Horthy- és a Szálasi-korszak fasiszta ideológusa előtt tisztelegnek”.

Az Orbán-kormány frappáns választ adott.

2019. október 29-én Szabó László akkori washingtoni nagykövet Floridában a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki a 99 éves (!) Ben Ferenczet, aki Ferencz Benjámin néven Erdélyben született. Az akció sikerült, Ferencz mosolyogva pózolt Szabóval.  A zsidó származású Ferencz egykoron büntetőügyész volt a háborús bűnösök nürnbergi tárgyalásain. 

Novák Katalin köztársasági elnök nemrég Kaliforniában járt.  Amerikai politikus ugyan nem hívta meg, de kitüntette a 95 éves (!) Edith Egert, egy kassai születésű holokauszt-túlélőt, aki tinédzserként került Auschwitzba.  Film is megjelent az eseményről, azon az idős asszony azt hajtogatja, „magyar vagyok” és „köszönöm”. 

Novák teljesítménye figyelemre méltó, de a pálmát Kálmán László volt Los Angeles-i főkonzul viszi el, aki 2015-ben felfedezte, hogy a 99 éves (!) magyar holokauszt-túlélő Franz (Ferenc) Czeisler, a Tihany cirkusz alapítója, Las Vegasban él.  Kálmán azonnal odautazott és kitüntette.  Sietnie kellett, mert Czeislert már lélegeztetőgépen tartották.   

A tájékozottabb, esetleg 80-as éveikben járó holokauszt-túlélőket már régen kerüli az Orbán-kormány.  Velük még baj is lehet.  Viszont egy magatehetetlen 99 éves nem fogja visszaküldeni a kitüntetést, hiszen gyakran azt sem érti, pontosan miért is kapta azt.

A magyar diplomácia jobban teljesít!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024