A helyzet másfelől

VISSZHANG - LXVI. évfolyam, 38. szám, 2022. szeptember 23.

...az, hogy a magyar piacról mindenképpen nemzetközi perspektívában és léptékben kell gondolkodnunk. Ha így teszünk, láthatjuk, hogy a forgalmazott műtárgyak majd mindegyike az Art Basel és a UBS 2022-es műpiaci jelentése értékkategóriái közül a legalacsonyabba (Low End) tartozik, ahol a csúcsár az 50 000 dollár (20 M Ft). Szerencsére a nemzetközi adásvételek 90 százaléka is ebben a szegmensben történik, tehát a helyünkön vagyunk. (Előzmény az ÉS-ben: A művészet folytonos, interjú Virág Judittal, 2022/37., szept. 16.)

Nem árt, ha tudjuk azt is, hogy a hazai kereskedelem a világpiac azon 6-8 százalékának részét képezi, amelyet az „egyéb” kategória alatt szoktak a nevezett jelentés írói emlegetni. Idetartozik Svájc (Kornfeld, Koller), Lengyelország (Desa Unicum), Ausztria (Dorotheum) és Csehország (Kodl, Arthouse Hejtmánek, Adolf Loos Apartment), és mi mögöttük vagyunk, feltehetőleg mélyen az 1 százalékos érték alatt.

Ezek mellett az is tény, hogy sem az elsődleges értékesítési csatornákról (galériák), sem a másodlagosról (árverések) megbízható, naprakész és pontos információk nem állnak rendelkezésre. A tényleges árakról különösen nem. Ahogyan a műtermi vételekről és a gyűjtők egymás közötti forgalmáról sem tudhatunk jóformán semmit.

Ebben az általa megélt közegben optimista Virág Judit.

A kockázati tényezők azonban számosak, és az új körülmények között egyáltalán nem lehet tudni vagy sejteni, milyen árakat lesz képes a feltehetőleg beszűkülő kereslet mellett a piac produkálni. Egyszerre van esély arra, hogy új, kiemelkedő eladási árakkal találjuk magunkat szembe (a műtárgy mint alternatív befektetési mód), és arra, hogy a Virág Judit által említett értékes alkotókon kívüliek a minden eddiginél mélyebbre zuhanjanak. Az is kiderül, hogy az érdekelt galériások kockáztatják-e pénzüket, beszállnak-e a küzdelembe, hogy a művészeik árait tartani tudják. Az MNB vásárlásai az eddig tapasztaltak szerint nem indították be a gazdag magyarok képzeletét.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 16. szám, 2022. április 22.
LXIII. évfolyam, 1. szám, 2019. január 4.
LXII. évfolyam, 26. szám, 2018. június 29.
Élet és Irodalom 2022