Stíluskérdés

VISSZHANG - LXVI. évfolyam, 37. szám, 2022. szeptember 16.

Bár lassan elcsöndesedik a sajtó a Karsai György professzornak a Színház- és Filmművészeti Egyetemről való eltávolítása miatti felháborodás után, az ügy egy vonatkozására azonban visszatérnék e hasábokon.

De mielőtt ezt megteszem, megköszönöm Báron György múlt heti kiegészítését (Vészkijárat, ÉS, 2022/36.), továbbá elnézést kérek, hogy Karsait felületességből az „akadémiai doktor” címmel is megajándékoztam: ő enélkül is abszolút szaktekintély számos szakmájában.

Már a két hete megjelent cikkem (A kör bezárult, ÉS, 2022/35., szept. 2.) leadása után került fel az SZFE honlapjára (szfe.hu) a Továbbra is jogszerű az Egyetem működése című közlemény, amelyben többek között megnyugtatják az érdeklődőket és a sajtó munkatársait, hogy „szervezeti modernizálásból fakadó személyi változásokban hozott döntéseink megalapozottak, előkészítettek, átgondoltak és jogszerűek”.

Nem minősíteném a jelzőket, de meg kell jegyeznem, hogy a jogszerűség legalábbis megkérdőjeleződik Balázs Gézának, az akkor még az ELTE (és nem az SZFE) főállású professzorának az SZFE Habilitációs Bizottsága (HB) elnökévé való kinevezése kapcsán, továbbá az előkészítettség az SZFE-n nem jelenti azt, hogy a HB elnökét a szenátusi döntés előtt (vagy után!) értesítenék a leváltásáról (aminek következtében – persze B. G. kivételével – a teljes HB lemondott), vagy hogy Karsaival tudatnák, miért is várja a rektor, amikor azonnali hatállyal felmentik a munkavégzés alól – úgy, hogy csak napokkal később derül ki, hogy a doktori eljárások miatt még sincs kizárva az egyetem épületeiből.

De a rektor a honlapra egy levelet is kitett, amelyben megindokolja a Doktori Iskola vezetőjének eltávolítását: „Karsai professzor úr 2023 februárjában betölti a 70. életévét, mely kor elérését követően munkaviszonyban történő foglalkoztatására nincs további lehetőség, mely [értsd: ami] egyébként a jelen jogszabályi környezetben azt is jelenti, hogy 2023. február 15. napjától Dr. Karsai György nem lehetne sem a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának törzstagja, sem pedig annak vezetője.”

Ezzel szemben tény az, hogy 70 éves koráig lehet mind a DI törzstagja, mind annak vezetője, viszont a rektor mindkét tisztségéből felmentette (és a vezetői tisztséget már másnak fel is ajánlotta). Sőt törzstag 70 éves kora után is maradhat, hiszen a doktori kormányrendelet ezt lehetővé teszi – amennyiben az illető professzort az „emeritusi” címmel tünteti ki az egyeteme. Felteszem, erre a megtiszteltetésre a mostani vezetőktől Karsai nem számíthat, de a „megalapozott, előkészített, átgondolt (és) jogszerű döntések” között lehetett volna arra is figyelni, hogy találjanak egy új DI-vezetőt, mielőtt az eddigit eltávolítanák – ráadásul a mostani DI oktatóival, vezetőivel egyeztetve.

Milyen furcsa, hogy pont az SZFE vezetői nincsenek tisztában a stílus követelményeivel…

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVII. évfolyam, 42. szám, 2023. október 20.
LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.
Élet és Irodalom 2023