Paranoid, inkonzisztens, csodálatos

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 37. szám, 2022. szeptember 16.

► Toroczkay András: Mondd, hogy nem bolondultam meg. Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2022, 144 oldal, 3500 Ft

Az olvasó tehát teljesen összezavarodik; ellenőrzi magát, újra és újra visszalapoz, keresi, hogy hol érthetett félre valamit. És éppen azt érzi, amit a szereplők jelentős része a kötetben: Mondd, hogy nem bolondultam meg! Amíg végül szembesül azzal, hogy nem, valóban nem stimmel valami. Hiába az olyan, tisztázó szándékúnak tűnő, elbeszélői kiszólások, hogy „Tudsz követni?” vagy hogy „Portik Csanád megvan?”, ezek a dolgok szürrealitásán nem segítenek. Bár a novellák szereplői mind hétköznapi emberek mindennapos helyzetekben, mégsem olyan átlátható egyik cselekmény sem, mint például a szerző előző, Boldog emberek című művében. Míg ott reális, sokszor ismerős problémák jelentek meg, itt hiába emberközeliek a témák, gyakran beszűrődik valami mágikus elem, valami csoda, valami irracionális félelem, ami ráadásul többször az ördöghöz vagy (mintha annak evilági megjelenítője lenne:) a piros Marlboróhoz kapcsolódik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 7. szám, 2022. február 18.
Élet és Irodalom 2022