Kissé előítéletes

VISSZHANG - LXVI. évfolyam, 37. szám, 2022. szeptember 16.

Aradi Emilnek a visszhang rovatban, A kérdés maradt című írásában (ÉS, 2022/36.) a bevándorlók integrációja kapcsán megfogalmazott állításával, miszerint „Holott éppen az a baj, hogy a távolról érkezettek nem akarnak integrálódni”, nem kívánok vitatkozni, ez az ő véleménye.

Nem tudom azonban szó nélkül hagyni, amikor is – akár akarva, akár akaratlanul – rasszista ízű, közhelyes, előítéletes kijelentéseket enged meg magának. Azt írja: „Tehát ők továbbra is Törökországban élnek, megőrizve szokásaikat, a távoli muzulmán országban tanultakat és elfogadott viselkedést. (Szomorú példája ennek a féltékeny egyiptomi férfi, aki már nyolc éve él Európában, de a múlt hónap végén Soroksáron egy bozótkéssel közös lányuk megölésével fenyegetőzve akarta jobb belátásra bírni egykori párját.)”

Aradi úrnak üzenem, hogy honi bűnügyeinkből számtalan ehhez hasonló „szomorú példát” lehetne említeni olyan féltékeny magyar férfiakról, akik nem „már nyolc éve”, hanem egész életükben Európában éltek. Remélem, bővebb indoklásra sem szorul, hogy ugyanilyen közhelyes, előítéletes az a megjegyzése is, miszerint: „Mert igaz, a németek nem örülnek, ha a bevándorlók eldobják a szemetet az utcán.”

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVII. évfolyam, 11. szám, 2023. március 17.
LXVII. évfolyam, 4. szám, 2023. január 27.
Élet és Irodalom 2024