METSZET

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 36. szám, 2022. szeptember 9.

2022 szeptembere.

A köznevelési államtitkár felhívta a pedagógusok figyelmét: rossz példát mutatnak diákjaiknak, ha részt vesznek a „polgári engedetlenségben”. És: „Ennek nem csak morális veszélye van, hanem azt is előrevetíti, hogy később a diákok között lehetnek olyanok, akiket felnőttként ilyen hozzáállás miatt bíróság vagy hatóság szankcionálhat” (magyarnarancs.hu, 2022. augusztus 31.).

Rossz példa: a saját jogainkért való kiállás, a szolidaritás, a szólásszabadság, az elkötelezettség a „kiművelt emberfőért”.

*

„Míg a pedagógusok tavaly év végén semmilyen pénzbeli jutalmat nem kaptak (néhol két bejglit vagy néhány ezres könyvutalványt), addig a Klebelsberg Központ és a tankerületek vezetői milliós motivációs elismerésben részesültek” (24.hu, szeptember 5.).

*

Volt tanárkollégám: „A reggeli egyórás »engedetlenség« okán a nulladik órára beküldték a tesitanárt magyar(nyelvtan)órára. A tankerületnek egy a lényeg: a KRÉTA szabályosan ki legyen töltve. Mi folyik az órákon? Érdekli is őket…”

*

Olvasom a felcsúti újonnan átadott „okosiskola” meghívóját. Részletek betűhíven: „...a tanévnyitó ünnepély 2022.09.01.-én lesz...

10.00.: Himnusz. 10:05.: Mészáros László, Felcsút polgármesterének beszéde. (...) 10:15.: Maruzsa Zoltán államtitkár köszöntője.

10.25.: Az épület felszentelése. Burbela Grzegorz Ludwik SVD plébános püspöki biztos, Hős Csaba református lelkész. (...)

10.48.: A 8. osztályosok tanulók köszöntik az elsőéveseket és felkötik a nyakkendőt. (...)10.58.: Szózat.” (endresz.hu)

*

Sok ezer diák tüntetett a tanárokért szeptember másodikán. A demonstrációról minden független-ellenzéki sajtó beszámolt.

Négy iskola előtt virrasztanak a diákok szeptember 4–5-én.

*

A napokban temetésen voltam. Sok éve nyugdíjas, orosz–latin szakos kolléganőm búcsúztatóján több régi tanítványa is megjelent. Egyikük rövid beszéde így zárult: „A bukás szélén álltam latinból szinte mindig. De ezt megtanultam a tanárnőtől: »ius murmurandi«.”

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 31. szám, 2022. augusztus 5.
LXV. évfolyam, 18. szám, 2021. május 7.
LXIII. évfolyam, 16. szám, 2019. április 18.
Élet és Irodalom 2022