HOVA MEGYÜNK?

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 36. szám, 2022. szeptember 9.

Sokat hallottuk és láttuk, meg is jegyeztünk jól a szlogent. Előre megyünk, nem hátra. Tíz éve az oktatásban inkább a hinta-palinta módszer van érvényben, megváltoztatjuk, megújítjuk, aztán visszatérünk a régihez. Tényleg ment előre, aztán többnyire inkább hátra, de végül mindig egy helyben maradt.

De talán most vége lesz a hinta-palintának, bízhattunk benne, hasítunk végre előre. Erre mi történik?

A nyelvvizsga 2020-tól lett volna kötelező minden felvételizőnek, azonban 2019-ben ezt elnapolták. Több ezer végzős egyetemista 2020-ban és 2021-ben a nyelvvizsga-amnesztiával magkapta a diplomáját. Most meg a kormány „kivezeti” a nyelvvizsga kötelezőségét. Döntse el az egyetem és a család (!), hogy mely nyelvre milyen szinten van szüksége a végzettséghez. Az egyetemek – amelyeken közben leépítették a nyelvi képzést, hiszen jórészt okafogyottá vált – gondoskodjanak a szükséges nyelvi képzettség megszerezhetőségéről.

Merre megyünk most? Előre vagy hátra?

Nem lesz kötelező elvárás az emelt szintű érettségi sem a felvételihez, eltörlik a minimumponthatárt. Olyan orvoshoz járunk majd, olyan mérnök tervezi a házunkat, aki egy közepes érettségivel került be az egyetemre, és ott elbukdácsolt a diplomáig.

Megint indul a hinta?

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
Élet és Irodalom 2024