Időt Bartókkal („Zeit mit Bartók”)

Bartók, vagy inkább sok Bartók a Salzburgi Ünnepi Játékokon

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 36. szám, 2022. szeptember 9.

A fesztivál pár éve elindított „Zeit mit XY” sorozatának eredeti célja az volt, hogy egy-egy kortárs vagy XX. századi komponista életművét több oldalról megvilágítva, színpadi, zenekari, kamarazenei produkciókon keresztül vegye górcső alá, több „időt” szánva a megismerésére. Innen a sorozat magyarul nem pontosan visszaadható címe: Zeit mit XY… Korábbi években Grisey, Ustvolskaia, Furrer, Dusapin, Enescu, Feldman életműve került fókuszba, 2021-ben meglepetésre, J. S. Bach (Schiff András remek partita-koncertjéről e sorok írója is beszámolt), idén pedig, nagy örömünkre, Bartók. (Az Ünnepi Játékok hivatalos programjában első ízben 1931-ben csendült fel Bartók zenéje, a Táncszvit, egy Dohnányi Ernő által dirigált nagyszabású magyar esten, és ezt követően máig éppen 150 alkalommal hallgattak Bartókot. A Kékszakállú is már háromszor – 1995, 2001, 2008 – volt műsoron, egy ízben Fischer Ivánnal, Komlósi Ildikóval és Polgár Lászlóval.)

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.
LXIV. évfolyam, 6. szám, 2020. február 7.
Élet és Irodalom 2022