Mindent a macskákról

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 36. szám, 2022. szeptember 9.

Macskák mesés könyve. Szerkesztette Lovász Andrea. Illusztrálta Szabó Imola Julianna. Cerkabella Kiadó, Szentendre, 2021, 224 oldal, 4490 Ft

Hiányérzetem lenne, ha a kötetbe nem került volna be Bálint Ágnes, aki a Frakk-történetekben a két cica, Lukrécia és Szerénke jellemét is igen plasztikusan ábrázolta, és jó, hogy nem feledkezett meg a szerkesztő Csukás Istvánról sem, aki Mirr-Murr kandúr figuráját életre hívta. Macskaügyi szempontból azt hiszem, előkelő helyen állnak e négylábúak, és ha bárki belegondol, miként állítana össze egy hasonló tematikájú kötetet, ezeket a szereplőket biztosan nem hagyná ki. A magyar meseirodalom legismertebb macskái vélhetően Szeréna és Lukrécia, Mirr-Murr és Oriza Triznyák, valamint Csizmás Kandúr és Vacskamati. Ja és persze a tudós macskája, Arany János teremtménye. De gondolhatunk Móricz Iciri-picirijére is, amiben egy iciri-piciri kis macska és ökrei „randalíroznak”.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.
LXVI. évfolyam, 40. szám, 2022. október 7.
LXVI. évfolyam, 19. szám, 2022. május 13.
Élet és Irodalom 2022